Aanpassen en restaureren van lijsten

Ontbrekende stukken ornament bijgemaakt (wit) en geplaatst op lijst.

Heeft u een lijst rond een schilderij of prent die er niet meer zo florissant uitziet, die los zit in de hoeken, die kleine beschadigingen heeft of waarvan stukken ornament loszitten of ontbreken,

dan kunt u bij vanSteijn•lijsten terecht om deze op te laten knappen of te laten restaureren. Een opknapbeurt kan bestaan uit het schoonmaken of vervangen van glas, het vervangen van een passe-partout of andere plaatmaterialen en het bevestigen van een nieuw ophangsysteem.

Het kan ook nodig zijn om een lijst volledig te demonteren, de verstekvlakken te schuren, de lijst weer in elkaar te lijmen, hoeken te versterken, beschadigingen bij te werken, het geheel schoon te maken etc.. Het komt regelmatig voor dat een klant niet meer tevreden is met het formaat van een bestaande omlijsting en meestal is het mogelijk om het geheel te verkleinen.

Lijst volledig voorzien van nieuwe grondlaag (bruinrood).

Het restaureren van een beschadigde, klassieke ornamentlijst heeft doorgaans wat meer voeten in de aarde. Openstaande hoeken en kleine beschadigingen kunnen redelijk eenvoudig opgevuld en gekleurd worden. Afgebroken ornamenten kunnen teruggezet en bijgewerkt worden. Grotere beschadigingen en ontbrekende ornamenten vragen om meer aandacht. Beschadigingen worden in meerdere lagen opgevuld, opgebouwd en in de juiste vorm gesneden en geschuurd. Vervolgens wordt een grondkleur aangebracht en daaroverheen komt de gouden of zilveren afwerking.

Meestal is het ook nodig een patina aan te brengen om de bijgewerkte beschadiging minder opvallend te doen zijn. Bij een ontbrekend ornament wordt een mal gemaakt van een gelijkend ornament (meestal van de beschadigde lijst zelf) en deze wordt gevuld met vloeibare gips of kunststof wat na uitharding een replica van het ornament oplevert. Dit nieuwe ornament wordt bijgewerkt zodat het past in het hiaat dat door het ontbrekende oude ornament is achtergelaten en vervolgens wordt het vastgezet op de lijst. Daarna wordt het geschuurd, gekleurd en met goud of zilver (verf of slagmetaal) en een patina afgewerkt.

Lijst volledig “verguld” (slagmetaal) en voorzien van patina.